diumenge, 29 d’abril del 2012

Mostra de música en valencià. UMH

El dijous dia 3 de maig del 2012 - Grups:
Big House Record Alcoi (Alcoi)
Blüe
(Nules)
Andreu Valor
(Concentaina)
Pellikana
(Castalla)   
     Sala Bailongo
 [a 2min. de les estacions de bus i tren (Elx Parc)]

dilluns, 23 d’abril del 2012

Sant Jordi, la rosa i el llibre

Hui, dia de Sant Jordi, vull felicitar els catalans per la seua Diada, els Jordi pel seu sant i els alcoians per la seua festa major.
Per a saber més sobre la història que uneix sant Jordi amb el Dia del Llibre i la rosa, us recomane este article CLIC.
I una reflexió de Joan-Carles Martí i Casanova CLIC.


I per escoltar, també parlen de llibres:

dilluns, 16 d’abril del 2012

Per què els ossos de sant Vicent sí i la seua llengua no?

Els ossos o la llengua?

Cada any, el dilluns de la segona setmana de Pasqua els valencians celebrem la festa de sant Vicent Ferrer, patró del País Valencià. Són molts els llocs que recorden amb veneració el pas de sant Vicent pels seus carrers: Catí, Morella, Sant Mateu, Llíria, Agullent, la Llosa, Teulada, Xilxes o València, on va nàixer el nostre sant. Per commemorar la festa del nostre patró, se sol celebrar la missa en valencià, o si més no el sermó, per recordar que el nostre sant predicà en la nostra llengua per tot Europa. El Col·legi Imperial de Xiquets Orfes, fundat per sant Vicent el 1410, guarda una relíquia d'aquest dominic universal: concretament l'os radi del braç dret del sant i que és venerat pels devots del patró dels valencians. També Teulada venera un fragment de les costelles d'aquest sant valencià.

dijous, 12 d’abril del 2012

El Perú y Cataluña: paralelismos sociolingüísticos

El quechua es, como el catalán, el elemento interclasista que reúne al pueblo

 El Perú vivió la potencia imperial de los incas entre los siglos XIII y XV, y el sometimiento al colonialismo español, a partir del XVI. La situación de subordinación generó reacciones indígenas que llevarían a la independencia.

No es del todo forzado el paralelismo con la historia de Cataluña: esta vivió su período de esplendor en la época medieval, y en el siglo XVI comenzó a sentir las consecuencias del dominio de las dinastías castellanas, que impulsaron el resurgir del sentimiento identitario y el anhelo de plena soberanía.
(vés a la notícia completa)

 

dimarts, 3 d’abril del 2012

Inscripció proves Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià

Obert el termini de presentació de sol·licituds: del 2 al 27 d’abril de 2012. No hi haurà nou termini d'inscripció per a la convocatòria de novembre (abans solia obrir-se també al sempre-octubre per a la convocatòria de novembre però no hi apareix res en la convocatòria). Aquells que vulguen presentar-se a les proves de JQCV durant el 2012  han de fer la matrícula el mes d'abril i tindran dues convocatòries: al juny i al novembre.
(més informació: convocatòria en pdf, web)

diumenge, 1 d’abril del 2012

Vic i Elx, capitals del cap de setmana de Rams

Elx i Vic són les dues capitals del Diumenge de Rams. Elx amb la Processó de les Palmes i Vic amb el tradicional Mercat del Ram. Dues festes ben diferents que tenen milers de visitants i les palmes de protagonistes. Tot i que aquests últims anys, el Mercat del Ram de Vic ha recuperat els seus orígens de mercat agrícola i ramader i dedica una atenció especial al bestiar i sobretot als espectacles de cavalls. Dites 'Diumenge de Rams, que no estrena no té mans' ja no diuen res a molta gent, però en canvi aquestes festes populars cada vegada tenen més seguidors.
El Mercat del Ram
Aquest cap de setmana la ciutat de Vic s'omple de gom a gom. La recuperació dels orígens agrícoles i ramaders han revitalitzat aquesta festa que cada any presenta novetats i nous alicients, sense desmerèixer el mercat de les palmes i palmons que es fa el dissabte. Enguany el Mercat també es fa coincidir amb la Fira Lactium de formatges artesans
El diumenge al matí  es celebra el XVI Concurs Català de la Raça Frisona i la batuda amb potes, però també hi haurà vols amb globus, mostra gastronòmica, trobada de caricaturistes i activitats de tota mena (podeu consultar el programa sencer). Cal resaltar les activitats eqüestres, que cada cop tenen més rellevància.
Els organitzadors del tradicional enlairament de globus han acordat amb l'ANC que tots els globus portaran una estelada a la cistella. Durant el dissabte i el diumenge hi haurà enlairaments al matí i a la tarda.
La Processó de les Palmes a Elx
La ciutat d'Elx produeix al cap de l'any vora 100.000 palmes llises que es venen a tot el país, i que s'exporten sobretot a Alemanya, Espanya, França i Itàlia. Al Regne Unit, on també n'adquireixen, les prefereixen verdes, sense el tractament que les fa blanques. A més, se'n fan unes 8.000 més de trenades artesanalment. El comerç de la palma blanca està documentat des del 1429.
Tota aquesta producció tradicional es reflecteix en la Processó de les Palmes  de Diumenge de Rams, que aplega milers de participants en la primera celebració de la Setmana Santa i que està documentada des del 1371, quan el Consell de la Vila s’uní a la festivitat repartint almoines. La processó, que commemora l’entrada triomfal de Jesucrist a Jerusalem, ha comptat sempre amb una gran participació i ha esdevingut una de les manifestacions il·licitanes més característiques i multitudinàries. L'any passat, la policia local va parlar de 35.000 persones en l'anomenada 'processó de la burreta'. Divendres i dissabte anteriors s'instal·la a diversos punts de la ciutat el Mercat de la Palma Blanca, un mercat on es poden adquirir les palmes que es lluiran a la processó.
Aquesta manifestació religiosa té la declaració de Festa d'Interés Turístic Internacional des del 1997.
A més de la processó, les palmes protagonitzen un concurs organitzat per la Junta de Confraries i Germandats de la Setmana Santa, en què competeixen reproduint figures complexes relacionades amb els actes religiosos o amb monuments i tradicions d’Elx. L’Ajuntament d’Elx ha creat a l'Hort de Sant Plàcid (Museu del Palmerar) un Taller d’Artesania de la Palma Blanca per donar continuïtat a les tradicions i als oficis relacionats amb el palmerar elxà.
(font Vilaweb)