dimarts, 31 de juliol del 2012

notes orals C1-A

Les notes de la part oral del grup C1-A del professor Ramon Guilabert, es publicaran demà dimecres.

Notes provisionals Superior C2 juliol Elx

Ací teniu les notes de dues de les tres destreses. Us recorde que per a tenir la qualificació d'"apte" en cada destresa cal tenir una nota mínima de 6 punts. Si teniu suspesa la part de coneixements lingüístics (menys de 6), al setembre haureu d'examinar-vos també de l'expressió escrita (i a l'inrevés). Pròximament us penjaré les notes d'expressió escrita.

divendres, 27 de juliol del 2012

Nombroses persones signen a favor de l'ús del valencià a l'Ajuntament d'Elx

Més de 800 persones ja han cursat la petició mitjançant la pàgina “change.org” “Per una oficialitat plena de l'ús del valencià” 24/07/12 13:31 - Elx - E.C

Més de 800 persones ja han manifestat el seu desig que hi haja una plena oficialitat de l'ús del valencià a l'Ajuntament d'Elx signant en change.org la petició.

Des de l'associació cívica i cultural El Tempir continua fent proselitisme a favor d'aquesta i demana a la ciutadania en general, que difonga l'enllaç a fi de poder sumar més persones a favor de la causa.

L'objectiu de la campanya consisteix en poder arribar a les 3.000 signatures el més aviat possible a fi de deixar clara la voluntat popular contra la reculada lingüística que ha patit la municipalitat il·licitana amb l'arribada de les polítiques conservadores al consistori d'aquesta localitat del Baix Vinalopó.

Font: El Punt Avui

SIGNA LA PETICIÓ

dilluns, 23 de juliol del 2012

Examen final C2 juliol

EXÀMEN FINAL: dijous 26 de 9.30-12 h, aula 0.4 (coneixements lexicogramaticals i expressió escrita)
EXÀMEN ORAL: dijous 26 i divendres 27

feu clic en [més] per a veure la convocatòria d'orals

divendres, 20 de juliol del 2012

Visites guiades per Elx

L'Ajuntament d'Elx ofereix visites guiades pels llocs més emblemàtics de la ciutat. En la publiciat s'indica que les visites es poden fer en castellà i en anglés. Però des de Visit Elche ens han informat que també és possible fer-les en valencià, alemany, italià i francés però cal fer reserva.
Jo la faré, en valencià, és clar! I love Elx.

Preus
Adult 5,00€
Xiquets d'entre 6 i 12 anys 3,00€
Grups -mín.10 pax- 3,00€
Menors de 6 anys debades

Informació i reserves
Tourist Info Elche
966 658 196
info@visitelche.com

dimarts, 17 de juliol del 2012

Per una oficialitat plena de l'ús del valencià a l'Ajuntament d'Elx

L'associació cívica per la llengua El Tempir ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures perquè el valencià siga present en totes les manifestacions institucionals. La petició, la pots signar ACÍ i, a més d'una carta, diu:
L’actual corporació municipal de l’Ajuntament d’Elx margina el valencià en totes les manifestacions institucionals tant en el nom de la ciutat, com en la retolació, impresos oficials, campanyes publicitàries… sense respectar la legislació lingüítisca vigent com un subjecte públic o privat més. Aquestes actuacions van en contra de l’oficialitat plena del valencià a tot el nostre terme municipal i, a més, un atac frontal als drets lingüístics dels valencianoparlants de manera que en comptes de ser-ne un garant s’han convertit en un entusiasta opositor.

dilluns, 16 de juliol del 2012

Els treballadors de RTVV protesten per l'ERO

Els treballadors de RTVV ocupen l'estudi d'informatius després de coneixer el brutal ERO que deixarà en el carrer el 76 % dels treballadors (1295 de 1695) . Parla la vicepresidenta del Comité d'Empresa, Salud Alcover envoltada de treballadors en el moment de l'informatiu de migdia.


I així ho han pogut vore els espectadors des de casa:

diumenge, 15 de juliol del 2012

El Canigó ja no es diu Canigou

L'estat francès declara el massís com a 'Gran Paratge de França' i la descriu com 'la muntanya sagrada dels catalans'

La ministra d'Ecologia, Desenvolupament sostenible i Energia, Delphine Batho, ha declarat el massís del Canigó 'Gran Paratge de França' i li ha canviat oficialment la denominació francesa 'Canigou' pel seu nom en català. La declaració ofereix a la muntanya un grau de protecció major i la seva promoció al costat de la resta de paratges destacats de l'estat. En l'explicació que en fa el ministeri, considera el Canigó com una 'muntanya sagrada dels catalans'.
La ministra Batho ha signat la declaració i ha reconegut 'el valor excepcional del lloc, la qualitat del seu estat de manteniment, i l'interés com a projecte de preservació, de gestió i de posada en valor'. El Canigó és la tercera muntanya de l'estat francès declarada com a 'Gran Paratge' després del Montblanc i la Vall de la Clarée.
'Terra d'extracció de ferro en el passat, actualment ha esdevingut un territori de referència del senderisme, amb els seus 450 quilòmetres de camins que permeten fer-ne el cim i descobrir els pobles de la zona', diu el comunicat del ministeri.
A principi d'any es va fer una campanya impulsada pel Consell General dels Pirineus Orientals i la Regió del Llenguadoc-Rosselló per demanar la declaració de 'Gran Paratge de França' i la catalanització del nom.
(Font: Vilaweb)

Jacint Verdaguer "Canigó"

Cant XII
La creu de Canigó

COR DE MONJOS
SOTA LA MUNTANYA

Abans que el comte mòria,
pugem, pugem al cim de Canigó,
amb lo signe sagrat de la victòria
a coronar lo front del Rosselló.
La nuvolada obscura, 5
mortalla immensa d’un gegant difunt,
abriga ja l’altura,
apagant d’una a una les estrelles;
mes nos guia la Creu més alta que elles;
en nom de Déu, amunt!

(descarrega't el poema Canigó en pdf)



 

dilluns, 9 de juliol del 2012

Internet: majúscula o minúscula?


La paraula Internet és un acrònim format a partir de l’anglès INTER(connected) NET(works) i designa una xarxa informàtica mundial constituïda per un conjunt de xarxes connectades pel protocol de comunicació TCP/IP.

Des de l’inici, atès el caràcter únic d’aquesta xarxa de xarxes, en contextos especialitzats es va imposar la grafia amb majúscula. Es tracta de l’aplicació del criteri de l’ús de la majúscula amb funció distintiva per a indicar que ens trobem davant d’un nom propi, és a dir, d’un nom que es refereix a un objecte singularitzat. Aquest és el criteri seguit pel diccionari normatiu de l’Institut d’Estudis Catalans, que, tot i que no té una entrada específica per al terme, recull la forma amb majúscula en la definició d’algunes entrades (internauta, pàgina, web i xat). Aquesta també és la forma que prioritzem des del TERMCAT.

Actualment, però, en força contextos es documenten usos de la grafia amb minúscula, sobretot en els mitjans de comunicació i en el si de la mateixa xarxa, que ens mostren que el terme s’ha integrat completament a la llengua i que se’l tracta ja com un nom comú. Fins i tot algunes obres lexicogràfiques en altres llengües ja consignen la forma amb minúscula inicial.

Les dues grafies, doncs, coexisteixen en l’ús: si es considera Internet com un objecte únic, es fa paral·lel a altres noms propis i s’escull la majúscula; però si es considera internet com un mitjà més entre d’altres, com ara la televisió, el telèfon, la ràdio, i fins i tot el tèlex o el fax, per paral·lelisme amb aquestes formes s’opta per la minúscula. El debat és, en primer lloc, ideològic. I és que els conceptes que es refereixen a la xarxa estan en evolució constant i fer-ne la “fotografia” lingüística no sempre és senzill.

diumenge, 8 de juliol del 2012

Currículum d'una mestra


El que més la complau és la reacció dels seus exalumnes, alguns dels quals s'han posat en contacte amb ella. 'He rebut missatges d'exalumnes, algun de fa catorze anys, de quan vaig començar, dient-me Núria sóc una de les teves galetes. I això em fa posar la pell de gallina. Em recompensa el reconeixement dels alumnes, que hagin après coses amb mi'.

dimarts, 3 de juliol del 2012

Creix la indignació per la gestió política dels focs de València

El foc d'Andilla segueix cremant i amenaça seriosament la serra Calderona · El govern valencià reconeix finalment que s'han cremat ja 48.500 hectàries

Després de cinc dies d'incendi descontrolat i 48.500 hectàrees cremades, la indignació creix sense parar. Batlles i oposició a les Corts exigeixen explicacions i dimissions per la gestió política de les tasques d'extinció, però també per la manca de prevenció i les retallades que han deixat el terreny en la pitjor situació. Ahir, per primera vegada, el Consell va donar dades de l'extensió afectada pels dos focs, després de la visita de dos ministres espanyols i el cap de l'oposició al congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba.

(vés a la notícia en Vilaweb)