dilluns, 29 d’abril del 2013

Què en penseu?

La consellera d'Educació, M.José Català, diu que és un insult afirmar que el valencià és el nostre català. Què en penseu vosaltres? I pel que fa a la nova reforma educativa del ministre Wert, quina és la vostra opinió?

dijous, 25 d’abril del 2013

25 d'abril 1707

En la Batalla d'Almansa (25 d'abril del 1707), les tropes de Felip V (nét de Lluís XIV de França) derroten les de l'arxiduc Carles d'Àustria en el context de la Guerra de Successió Espanyola. Això comportarà que Castella ocupe el Regne de València per dret de conquesta, i així perd tots els seus furs concedits fins aleshores i li són imposats els Decrets de Nova Planta.




 

Al País Valencià, hui en dia encara perdura la dita Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança, rememorant aquesta derrota. Altres dites com ara De ponent, ni vent ni gent, ni casament hi poden estar relacionades, encara que el seu origen siga diferent de la derrota d'Almansa.
(font Viquipèdia)
 
Durant la Guerra de Successió Espanyola, les tropes Felip V incendiaren (entre d'altres) la ciutat de Xàtiva. Des d'aleshores, els xativins també reben el malnom de "socarrats" i el quadre del monarca s'exhibeix cap per avall al museu Almodí de la ciutat.






El cant dels Maulets

 



divendres, 19 d’abril del 2013

Xavi Castillo


Xavi Castillo és un actor de teatre nascut a Onda el 1967 i criat a Alcoi, principal integrant de la companyia alcoiana Pot de Plom i director d'aquesta. Les obres de Pot de Plom i Xavi Castillo són de producció pròpia. Es caracteritzen sobretot per ser monòlegs de caràcter còmic als quals Castillo acostuma a trencar la quarta paret adrençant-se al públic al qual fa partícep de l'actuació. Al País Valencià és conegut per la censura patida per part de l'actual president de la Diputació de València i president provincial del PP, Alfonso Rus, a causa de la seua imitació del papa Joan Pau II a l'obra Con la Iglesia hemos topao! (L'heretge de Xàtiva i altres històries) i també per part de Teatres de la Generalitat Valenciana per l'obra de teatre L'estrany viatge on al cartell eixia una caricatura d'Eduardo Zaplana.

dimecres, 17 d’abril del 2013

Trobades d'escoles valencianes - Crevillent 2013

El proper diumenge 21 d'abril, se celebren a Crevillent les Trobades d'Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i Baix Segura.

 
Les Trobades d'Escoles en Valencià 2013 estan dedicades al gran poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Els seus missatges reivindicatius, convertits en versos, són l'eix vertebrador de les festes per la llengua que s'estenen de cap a cap de les nostres comarques durant la primavera.
Les Trobades són una veu lúdica i reivindicativa del nostre poble. Del poble que visualitza l'autoestima lingüística i que reclama als responsables institucionals que facen del valencià la llengua pròpia i oficial d'ús habitual per a tots i per a tot. Per aquest motiu el lema de les Trobades 2013 és La veu del teu poble, del poble que acull la Trobada a la teua comarca, dels pobles que participen en la teua Trobada (continua llegint el manifest)

Més llocs de Trobades:

dilluns, 15 d’abril del 2013