dimecres, 27 de novembre del 2013

INSCRIU-T'HI

XarxaMOOC


XarxaMOOC
 comença el 2 de desembre. És el curs obert en català que t'ensenyarà llenguatge d'especialitat i terminologia, a més d'eines i recursos digitals, que necessites per als teus estudis.

XarxaMOOC conté vídeos (docents, sobre terminologia, minientrevistes a especialistes, recomanacions de recursos i blogs, etc.) i activitats autocorrectives.

Inscriu-t'hi ja i tindràs accés als vídeos i materials, seguint el calendari següent:


Roda de premsa de presentació: dimecres 27 de novembre a les 10:30 h

Unitat 1 (Presentació): 27 de novembre 
Unitat 2. Educació: dilluns 2 de desembre
Unitat 3. Llengua: dilluns 9 de desembre
Unitat 4. Mitjans de comunicació: dilluns 16 de desembre
Unitat 5. Informàtica: dilluns 13 de gener
Unitat 6-12: entre dilluns 20 i dilluns 27 de gener

Calendari

  • Unitat 1: Presentació
  • Unitat 2: Educació
  • Qüestionari Unitat 2
  • Unitat 3: Llengua
  • Qüestionari Unitat 3
  • Unitat 4: Mitjans de comunicació
  • Qüestionari Unitat 4
  • Unitat 5: Informàtica
  • Qüestionari Unitat 5
  • Unitat 6: Dret
  • Qüestionari Unitat 6
  • Unitat 7: Geografia i turisme
  • Qüestionari Unitat 7
  • Unitat 8: Economia
  • Qüestionari Unitat 8
  • Unitat 9: Arquitectura
  • Qüestionari Unitat 9
  • Unitat 10: Biologia i ciències naturals
  • Qüestionari Unitat 10
  • Unitat 11: Medicina i ciències de la salut
  • Qüestionari Unitat 11
  • Unitat 12: Literatura
  • Qüestionari Unitat 12

dissabte, 16 de novembre del 2013

Sí, podem?

Lectura recomanada
PALLARÉS, Marc, Sí, podem? Onada Edicions, 2013

En la segona novel·la de Pallarès , “Sí, podem?” , Premi Llorenç Villalonga (Onada Edicions), hi apareixen uns personatges que es qüestionen el lema que Obama va llançar al món: han de conviure amb la contradicció d’anhelar grans transformacions socials però, alhora, comprovar que els petits canvis de les seves vides sovint resulten complicats; de fet, la protagonista es pregunta si “les persones ens podem plantejar el canvi del món quan, en realitat, poques vegades som capaces de fer un pas i de modificar les coses que tenim al nostre entorn”. Aquesta dualitat no se li presenta en un pla moral, sinó en el de la decisió davant d’una realitat que, quan ha de prendre decisions, li exigeix de reflexionar sobre les claus que obren les portes del seu mon individual.
veure ressenya

dimarts, 5 de novembre del 2013

XarxaMOOC

El Tempir col·labora amb XarxaMOOC, el curs d’introducció a la cultura en català i al seu llenguatge d’especialitat

29 octubre 2013
La Xarxa Vives d’Universitats, l’ens constituït per les 21 universitats de parla catalana, organitza un MOOC que coordina la Universitat d’Alacant. Es tracta deXarxaMOOC. Introducció al llenguatge d’especialitat en les universitats de llengua catalana. Eines digitals per als futurs estudiants de la Xarxa Vives d’Universitats, un curs en línia que comença el 2 de desembre, on us podeu inscriure ja. Els cursos MOOC són completament gratuïts, oberts (s’hi pot matricular tanta gent com vulga, sense cap límit) i en línia. Pretenen ser tan massius com siga possible; de fet, en el cas de XarxaMOOC només cal disposar d’un compte de Google per a poder matricular-s’hi. El contingut es vehicula mitjançant vídeos allotjats en YouTube i qüestionaris autocorrectius.
Com indica el subtítol de XarxaMOOC, l’objectiu del curs és introduir els inscrits en el llenguatge d’especialitat de les principals disciplines acadèmiques, i proporcionar-los un contacte amb algunes eines digitals pròpies de la tecnologia de l’aprenentatge i el coneixement (entorns personals d’aprenentatge, xarxes socials amb finalitats formatives, etc.) o d’altre tipus (correctors i traductors, recursos formatius, etc.). El curs és obert a qualsevol persona, com correspon al format MOOC, tot i que el destinatari idoni del curs és el grup constituït per l’alumnat (actual i futur) de les universitats de la Xarxa Vives.
El Tempir, com a entitat col·laboradora, us recomana que seguiu aquest curs, perquè hi trobareu vídeos docents de disciplines com les següents: educació, llengua, mitjans de comunicació, informàtica, dret, geografia i turisme, economia, arquitectura, biologia, medicina i literatura. Es recomana completar un mínim de 6 unitats (5 més la de presentació), però podeu seguir el curs amb el marge de llibertat que dóna un MOOC. A més dels vídeos docents, hi ha també minientrevistes a especialistes en cada matèria (Joaquim Maria Puyal, Vicent Partal, Joan Francesc Mira, Martí Domínguez, Joan Veny, per esmentar-ne uns quants), cosa que fa del curs un excel·lent esbós en pinzellades de la cultura en català.
La matrícula al curs ja és oberta, i la primera unitat amb contingut es llançarà el dia 2 de desembre, encara que XarxaMOOC es presenta el 27 de novembre, dia en què serà accessible la unitat 1, d’introducció al curs. Apunteu-vos vosaltres al curs ja, però, el que és més important, si sou docents i feu classe en Baxillerat, no dubteu a engrescar el vostre alumnat perquè el seguisca. Les persones inscrites que superen una unitat rebran una insígnia que ho certifica, de manera que teniu ben fàcil comprovar que l’alumnat segueix el curs. Una combinació de llengua, cultura, terminologia, eines digitals…, i de bades!

M'AGRADA EL VALENCIÀ!



M'agrada el valencià
'M'agrada el valencià' és una nova iniciativa impulsada per El Tempir, associació cívica per la llengua a Elx que pretén promoure la llengua d’una manera lúdica i reivindicativa alhora, on els autèntics protagonistes són els ciutadans anònims.
La campanya es va donar a conèixer el passat 25 d'octubre durant el sopar de lliurament dels I Premis El Tempir. A l'acte es van presentar els primers anuncis de 'M'agrada el valencià', en els quals apareixen diversos personatges públics i altres d'anònims amb cartells favorables a l'ús del valencià en els diversos àmbits.
El Tempir forma part del Cens d'entitats de foment de la llengua catalana que gestiona la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.